Binnendringen zaadcel in eicel

Wat is de invloed van weerstand op groei, persoonlijke ontwikkeling of organisatieontwikkeling? Die vraag stond onlangs centraal in een gesprek. Onder leiding van Pieter Mostert spraken tien deelnemers op socratische wijze over het onderwerp. En uiteindelijk waren wij het eens: weerstand is noodzakelijk voor ontwikkeling.

Stel, je wilt weerstand meten. Hoe druk je dit dan uit? Maximale weerstand is dan een blokkade: geen vooruitgang, geen groei, stress! Geen weerstand is flow: alles gaat vanzelf, onbewust, routine.

Tussen blokkade en flow

Kan ik hier een voorbeeld bij bedenken? Stel iemand heeft een vraag:

  1. die ik reeds tientallen keren heb gehad. Heb er reeds een standaard stappenplan voor ontwikkeld. Met de ervaring uit het verleden en het plezier in de gesprekken gaat alles vanzelf. Na het gesprek praat ik er niet meer over met andere professionals;
  2. die nieuw voor me is. Ik ga me verdiepen in nieuwe theorieën. Bel mijn collega professionals ter voorbereiding. Ben enigszins gespannen voor het gesprek. Na het gesprek besteed ik extra tijd aan evalueren en maak een uitgebreid verslag, die ik met collega professionals bespreek;
  3. het betreft een psychiatrisch patiënt, hij heeft zelfmoordneigingen nadat hij reeds zijn vrouw heeft vermoord.  Ik bel snel een organisatie die gespecialiseerd is in dit soort gevallen en draag het volledig over. Opgelucht!

Wanneer ik als coach het meeste groei? In het laatste geval zal ik mij volledig geblokkeerd voelen. Ken de situatie niet, heb geen idee hoe ik te werk moet gaan en weet niet hoe snel ik de vraag moet doorspelen. In de eerste situatie is het een soort automatische piloot, zal vast bijleren en nieuwe informatie op doen, plezier beleven, maar groeien? In het tweede voorbeeld voel ik mij groeien. Doe ervaring op met een nieuw onderwerp, steek tijd en energie in voorbereiden en evalueren. En waarschijnlijk ga ik op zoek naar soortgelijke opdrachten zodat ik het geleerde nogmaals kan toepassen.

In je element

Het is interessant om voor jouzelf eens na te gaan wat nu het juiste midden is tussen blokkade en flow. Waar moet jouw werk aan voldoen zodat jij kan groeien? Wat is te veel automatisme? En wat levert jou veel stress op.  Als jij het juiste midden weet te vinden komt er energie vrij om met passie en plezier je werk te kunnen doen, dan ben jij in je element.