Drive, trainen, coachen en identiteit

Daar draait het om als jij een kans wil maken om jouw talent te ontwikkelen. Noem één sporter, musicus of ondernemer die met ‘de kantjes er vanaf lopen’ de top heeft gehaald en daar blijvend heeft kunnen presteren. Zo vanachter mijn bureau kan ik er niet op één komen die daar mogelijk voor in aanmerking komt.

Onlangs een presentatie van Troy Douglas meegemaakt met talentvolle jonge schaatsers uit regio Zuid-West. Zijn succes heeft hij te danken aan wat hij noemt:

  1. discipline met betrekking tot het trainen, eten om je lichaam gezond te houden (brinta in de ochtend is zijn advies) en om tien uur naar bed;
  2. zoek de juiste coach die jou verder kan helpen, hij heeft hiervoor de hele wereld afgereisd om te kunnen werken met die coach die hem op dat moment verder heeft kunnen helpen;
  3. je eigen identiteit ontdekken, weet wie je bent en waaraan jij behoefte hebt om goed te kunnen functioneren en jouzelf verder te ontwikkelen en praat daarover met begeleiders en teamgenoten.

Arnold van de Poel en Willem den Elsen, schaatstrainers van district Zuid-West, praten altijd over discipline en de noodzaak om serieus met trainingen, materiaal, voeding en jezelf om te gaan. ‘Schaatsen is erger dan werken’, zegt Willem den Elsen vaak. Waarmee hij bedoelt dat met een relaxte insteek je een leuke baan kan hebben en een aardig salaris kan verdienen. In het schaatsen gaat dat niet. Topsport mentaliteit noemen zij dat. Zonder die mentaliteit red je het niet, mag je nog zoveel talent hebben. En zij kunnen het weten, tientallen succesvolle internationale schaatsers zijn door hen getraind en begeleid. Schaatsers die vaak vanaf hun vijftiende alles aan de kant zetten, of zo plooien rondom hun sport, om de top mogelijk te kunnen halen.

En in de muziek is dat niet anders. Onlangs hoorde ik dat als je de top wilt halen als violist, je op je vierde moet beginnen, anders maak je geen kans om eerste violist te worden.

Uitblinkers

UitblinkersHet boek ‘Uitblinkers’ van Malcolm Gladwell is in dit kader interessant om te lezen. Waarom sommige mensen succes hebben en andere niet? Die vraag heeft hij beantwoord. En voor zowel de Beatles, Bill Gates, ijshockey sterren, schaakgrootmeesters en nog vele andere voorbeelden die hij noemt in zijn boek, geldt dat oefenen, trainen of hard werken één van de factoren is om uiteindelijk succes te hebben. Hij heeft het over de 10.000 uur regel. Zonder 10.000 uur te investeren in een passie zal je van een talent nooit een uitblinker worden. Zonder 10.000 uur werken in de anoniniteit hadden we nooit van Bill Gates of de Beatles gehoord.

Wat ook geldt als voorwaarde is dat niemand zijn weg alleen heeft gevonden. De juiste begeleider, coach of begripvol persoon is nodig om te kunnen uitblinken. Ouders die zich inzetten voor hun kind en met ze in gesprek gaan, het voor ze opnemen. Als kinderen aan hun lot worden overgelaten maken ze geen kans om zich te ontwikkelen en hun identiteit tot bloei te laten komen.

Artikel gepubliceerd op Partime-Fulltime.nl, 26 januari 2010