‘Wat zijn de grote toekomstige uitdagingen voor leiders?’ Deze vraag werd gesteld in een discussiegroep op LinkedIn. Mijn antwoord daarop was: ‘Creëren van verbinding, gedeeld leiderschap, gemeenschappelijke ambitie en teamwork.’ Mijn kortste samenvatting mogelijk van het artikel De zwerm, metafoor voor toekomstige organisaties.

Hierop kreeg ik de volgende reactie: ‘Peter, mooie metafoor. Ligt in het verlengde van de “Gift of the Goose” zoals beschreven in de management bestseller Gung Ho! van Ken Blanchard en Sheldon Bowles uit 1999‘.

Ik heb het boek direct besteld en in één adem uitgelezen. Een prachtig verhaal over een slecht presterende organisatie die zich ontwikkelt tot een voorbeeld van een uitmuntende organisatie. Het is een inspirerend verhaal, dat leest als een roman, en inzichtelijk maakt hoe ‘een meesterlijk team‘ wordt geformeerd.

Het verhaal gaat over Gung Ho, Chinees voor samenwerken in harmonie. Een management filosofie gebaseerd op Indiaanse wijsheden of levensfilosofie.

Drijfveer van de eekhoorn

Waardevol werk:
1. Besef dat we bijdragen aan de gemeenschap.
2. Iedereen werkt aan een gemeenschappelijk doel.
3. Normen en waarden sturen alle plannen, beslissingen en handelingen.

Werkwijze van de bever

Zelf bepalen hoe je het doel wilt halen:
1. Het speelveld heeft duidelijke grenslijnen.
2. Ideeën, gevoelens, behoeften en wensen worden gerespecteerd en serieus genomen.
3. Het werk moet te doen zijn, maar ook uitdagend

Gave van de gans

Moedig anderen aan:
1. Complimenten kunnen actief of passief zijn, als ze maar echt zijn.
2. Zonder score is er geen wedstrijd; moedig ook de voortgang aan.
3. E=mc2: enthousiasme is gelijk aan de missie maal centen en complimenten.

Wat zijn de grote toekomstige uitdagingen voor leiders? Na het lezen van dit boek is één antwoord: samenwerken in harmonie!