Organisatie van de toekomst

De laatste dagen heb ik veel getwitterd over #organisatievandetoekomst. Nu voel ik de behoefte om eens uitgebreider uit te leggen wat ik daarmee bedoel. Wat is van belang, wat zijn de uitdagende thema’s voor huidige organisaties, in een steeds sneller veranderende wereld en markt waar aanpassing en innovatie essentieel zijn om te overleven? Wat is van belang in de toekomst om de mens als leidend principe te hanteren en centraal  te stellen en om teams meesterlijk te laten samenwerken?

Back to the future

shackleton dont panic

De Endurance in het pakijs

Om dat uit te leggen wil ik graag gebruik maken van de Zuidpoolexpeditie in 1916 van de Ierse ontdekkingsreiziger Sir Ernest Shackleton (1874-1922). Een expeditie waarin men zich in voortdurend wisselende omstandigheden heeft aangepast om te kunnen overleven.

De 28 mannen zaten negen maanden vast in de dichtgevroren Weddell Zee voordat het schip de Endurance door pakijs werd verpletterd. Vijf en een halve maand bivakkeerden de mannen in tenten op het ijs om vervolgens in zeven dagen met sloepen naar Elephant Island te roeien, vanwaar een groepje van vijf met één sloep naar het achthonderd zeemijlen verderop gelegen South-Georgia voer. Vier maanden later werden de mannen op Elephant Island opgehaald. De Zuidpool niet bereikt en dus expeditie mislukt …, dat iedereen de reis heeft overleefd is een ongekende prestatie!

Een onvoorstelbare prestatie die niet had kunnen slagen zonder een gezamenlijke ambitie, goed gebruik van individuele talenten, verbinding, teamwork en de leiderschapsstijl van Shackleton.

Gezamenlijke ambitie

man wanted

Shackelton adverteerde dat hij mannen zocht die een gevaarlijke ontdekkingsreis wilden ondernemen. Een reis waarbij het maar de vraag is of er eer en erkenning valt te behalen. Een reis waarmee het verdienen van geld niet het belangrijkste is. Kortom, een reis waaraan alleen mannen deelnemen die de drive en ambitie hebben om de gevaarlijke reis mee te maken, de ambitie hebben om een ontdekkingsreis te beleven.

En als Shackleton niet die drive bemerkte tijdens de sollicitatiegesprekken, ook al hadden ze wel de benodigde ‘skills’, dan werden ze niet aangenomen.

Een eerste vereiste is dat een ieder zich in een organisatie kan verbinden aan de ambitie van het collectief. Wat is het lonkend perspectief van een organisatie? Waarom gaan mensen zich, voor een korte of langere tijd, verbinden aan de organisatie? Waar hechten wij waarde aan? Hoe meer iemand zich kan vereenzelvigen met het streven van zijn organisatie, hoe sterker hij zich aangetrokken voelt om zich te gaan verbinden met die organisatie.

Het is daarom van belang in organisaties om de ambitie van iemand te kennen en deze te laten aansluiten op de ambitie van de organisatie. Is die gezamenlijke ambitie er niet dan ondermijnt dat de slagkracht van een organisatie.

Talentmanagement

Shackleton-Talentmangement

De James Caird vertrekt vanaf Elephant island

Shackleton was tijdens zijn reis voortdurend bezig om na te denken hoe de mannen in teams in te delen afhankelijk van de omstandigheden.

Wie slaapt bij wie in de tent? Nadat de Endurance door het pakijs werd verpletterd was het van cruciaal belang om het moreel van de mannen goed te houden tijdens de vijf en een halve maand slapen in tenten op het pakijs.

Wie neemt plaatst met wie in een sloep? Toen het pakijs uiteindelijk open brak werd iedereen ingedeeld in een van de drie sloepen waarin zeven dagen moest worden geroeid en genavigeerd in een zee met vele ijsschotsen, harde wind en temperaturen ver onder nul. Shackleton deelde de mannen zo in dat er volgens hem de maximale kans bestond dat elke sloep en z’n bemanning het zou overleven.

Wie gaat er mee in de James Caird om hulp te halen? Alle drie de sloepen waren aangekomen op het onbewoonde ‘Elephant Island’. Om gered te worden was de enige optie hulp halen. Dit kon alleen door in een sloep naar het achthonderd zeemijl verderop gelegen South Georgia te varen. Shackleton selecteerde die vijf mensen die de meeste kans maakten om South Georgia daadwerkelijk te bereiken.

Een organisatie is een optelsom van unieke individuen. Deze unieke individuen hebben elk hun specifieke kwaliteiten die bijdragen aan het verwezenlijken van de gezamenlijke ambitie. Waar de juiste man op de juiste plek zit, vullen individuele ambities en kwaliteiten elkaar aan, zijn afgestemd op elkaar. Zit iemand op de juiste plek, dan ontstaat plezier, passie en enthousiasme. Er ontstaat vertrouwen, mensen worden nieuwsgierig en willen zich verder ontwikkelen. Waar medewerkers zich ontwikkelen, ontwikkelt en innoveert de organisatie zich ook.

Voor een organisatie is het van belang om kennis te hebben over aanwezige individuele talenten en ambities van medewerkers. Zodat bij een verandering in de omgeving, of bij tijdelijke uitdagingen, snel kan worden geschakeld en die teams worden samengesteld die de veranderingen aan kunnen.

Teamwork

‘Any and every duty is undertaken cheerfully and willingly and no complaint or whining is ever heard no matter what hardships or inconvenience may be encountered. the principal credit of this is due to the tact and leadership of the head of the expedition and the cheery happiness and bonhomie of Wild (second-in-command). They both command respect, confidence and effection. – Frank Worsley, captain, Endurance.’ Uit Shackleton’s Way.

Als de juiste mensen, met de juiste individuele ambities en vaardigheden, gaan samenwerken om de gezamenlijke ambitie te verwezenlijken, is het vervolgens van belang dat men goed kan gaan opereren als een team. Zoals het citaat hierboven vermeldt, is het van belang om een omgeving te creëren waarin respect, vertrouwen en affectie is.

Verbinding

Shackleton - team28menOm een omgeving te creëren met veel respect, vertrouwen en affectie, investeerde Shackleton veel in de persoonlijke relaties. Hij was vaak informeel, gebruikte diners om te kletsen en te geinen met de mannen, organiseerde allerlei feesten en vieringen, ze luisterden naar grammofoon platen, deden sketches, zongen, bespeelde instrumenten en vierden verjaardagen. En dat allemaal onder erbarmelijke omstandigheden.

Zonder goede onderlinge relaties en verbinding is het vrijwel onmogelijk om in een steeds veranderende omgeving, waarin veel gevraagd wordt van het moraal van mensen, te zorgen voor teamwork, creativiteit en innovatie.

Gedeeld leiderschap

shackleton

De onvoorstelbare prestatie van Shackleton en zijn mannen was niet geslaagd zonder Shackleton en zijn leiderschapsstijl. Hij werkte continue aan, en voelde zich verantwoordelijk voor: de gezamenlijke ambitie, goed gebruik van individuele talenten, verbinding en teamwork. Daar werkte hij zeer bewust en gedisciplineerd aan. En hij committeerde zich eraan tot het uiterste.

Shackleton sprak open en eerlijk over alle aspecten van het werk. Hij gaf zijn mannen verantwoordelijkheid en een zekere mate van onafhankelijkheid.

Hij plaatste het welzijn van zijn mannen altijd op de eerste plaats. ‘There are a lot of good things in the world, but I’m not sure that comradship is not the best of them all – to know you can do something big for another chap.” – Sir Ernest Shackleton.

Shackleton’s Way

Wat is van belang voor organisaties nú om in de toekomst te floreren? Wat is van belang om in de toekomst de mens als leidend principe te kunnen hanteren en centraal  te stellen en om teams meesterlijk te laten samenwerken?

De onvoorstelbare prestatie van Shackleton en zijn mannen hebben ons dat laten beleven: een gezamenlijke ambitie, goed gebruik van individuele talenten, sterke onderlinge verbinding, teamwork en leiderschap.

Literatuur 

Shackletons wayEndurance

Klik op illustratie voor meer info.

 

 

 

 

 

 

 

Shackleton’s Antarctic Adventure Trailer (IMAX)

From Mr. Nicolas on Vimeo.