Meesterschap

Wat is meesterschap?

‘Meesterschap is de kunst om goed te leven’.¹ En om goed te leven, is het van belang dat het gezonde verstand balans aanbrengt en richting geeft. Balans tussen, aan de ene kant, ijver en eerzucht. Het streven naar het beste. En, aan de andere kant, de weerbarstigheid van de persoonlijke behoeftes en driften. Het verlangen naar genot. Als het gezonde verstand daarin slaagt, balans aanbrengen en richting geven, ontstaat vrijheid en wordt meesterschap mogelijk. Aldus de filosoof Socrates.

De menner en een span paarden

Socrates stelt in Faidros² dat ‘de ziel valt te vergelijken met de samengevoegde kracht van een span gevleugelde paarden en een menner’. De menner staat voor het gezonde verstand. Hij heeft de taak om een eerzuchtig paard en een weerbarstig paard in bedwang te houden en de twee te leiden naar de juiste bestemming. Als dat lukt, krijgen de paarden vleugels en kunnen ze vliegen naar de perfecte godenwereld. Lukt het niet, dan blijft de ziel op aarde in een menselijk wezen.

De metafoor in de praktijk

Deze metafoor is goed te gebruiken om zelfinzicht en bewustwording te vergroten voor zowel personen als teams. Een individueel en een teamvoorbeeld uit de praktijk:

Individueel voorbeeld
Een ICT-manager is zeer getalenteerd in zijn vakgebied. De eerzuchtige directeur, die het bedrijf succesvol heeft gemaakt, ziet deze persoon als zijn opvolger. Echter, de manager in kwestie heeft nog meer activiteiten in de privé sfeer waar hij niet mee wil stoppen. Hij is hockeycoach, brengt veel tijd door met zijn jonge kinderen en wil zijn talent voor viool spelen benutten. En, hij heeft nog een eigen bedrijfje in prachtige Duitse wijnen die hij met name in de vriendenkring verkoopt. De manager vindt het allemaal prima gaan in zijn leven. Hij geniet met volle teugen en is niet zo ambitieus. De directeur vindt hem maar weerbarstig en grillig in zijn keuzes en snapt niet dat de manager hem niet wil opvolgen. Het is toch een eer om zo’n mooi bedrijf te mogen leiden?

Teamvoorbeeld
Een afdeling heeft het enorm druk, het werk komt niet af. De medewerkers worden geleefd door de ‘brandjes’ van elke dag. Er ontstaat onvrede en de stress op de afdeling neemt toe. Om te onderzoeken wat deze afdeling kan ontwikkelen om goed (beter) te doen en meesterlijk te gaan presteren, kan je bijvoorbeeld de volgende vragen stellen:

  1. Is de afdeling te weerbarstig? -> Laten de medewerkers zich leiden door eigen gevoelens en behoeftes? Zijn ze gericht op het eigen genot?
  2. Is de afdeling te eerzuchtig? -> Zijn de medewerkers zeer ijverig en werken ze heel hard aan taken die op hun bordje liggen? Zijn ze actief om het beste te bereiken? Rennen ze hard in de richting waar ze eer en glorie ruiken?
  3. Is er geen richting en onvoldoende leiding? -> Heeft de leidinggevende niet helder in beeld wat het doel is? Is het strategisch plan onvoldoende afgestemd op de medewerkers en de klanten? Zijn de medewerkers onrustig en slaan ze eenvoudig ‘op hol’? Wordt de richting bepaald door het krachtigste paard?

Ontwikkel je ziel

Meesterschap is de kunst om te zorgen dat de verstandige menner, het weerbarstige paard en het ijverige paard samenwerken. Dat ze dusdanige op elkaar zijn afgestemd dat hun krachten worden gebundeld. Een persoon of een team krijgt dan vleugels en het hemelse is binnen handbereik.
En hoe zit het met jouw ziel of de ziel van jouw team? Gevleugeld en in vrijheid onderweg? IJverig aan het werk, en vraag je je af waarvoor eigenlijk? Aan het genieten, maar toch een onbehaaglijk gevoel van onvervulde behoeftes? Of altijd druk met leidinggeven en toch het gevoel je bestemming niet te bereiken?

Denkstijlen van Hartman

Socrates heeft in zijn zoektocht naar wat goed en rechtvaardig is een visie ontwikkeld op mens zijn. Hartman, de bedenker en ontwikkelaar van de theorie achter de denkstijlen in het TriMetrixprofiel, heeft een meetinstrument ontwikkeld om te meten wat jij waardeert aan jezelf en de wereld om je heen. Dat de metafoor van Socrates voor de ziel toepasbaar is en helpt te begrijpen wat de meting van TriMetrix voor jou persoonlijk betekent, is dan ook niet toevallig.

Meer informatie?

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over meesterschap, jouw eigen ziel of TriMetrix? Neem dan contact op met mij voor een vrijblijvende kennismaking.

Vraag jij je af hoe bovenstaande zich verhoudt tot de denkstijlen van TriMetrix? Of wil je weten wat jouw TriMetrixprofiel je kan leren over jouw ziel?

Wil jij je ziel verlichten en je persoonlijk leiderschap verder ontwikkelen? Of wil je meer ziel in je team?

Relevante diensten

Persoonlijk leiderschap: 3 diensten

Teamtraining: Excelleren in Vrijheid – In balans met jezelf én met je team

Persoonlijk leiderschap: Excelleren in Vrijheid – In balans met jezelf én de wereld om je heen

Literatuur

¹Vrije Ruimte, Filosoferen in organisaties. Kessels, Boers, Mostert.  Hoofdstuk 5 Meesterschap, Ethica

² Faidros,  Plato. Deel VIII Verzameld werk in de vertaling van Hans Warren en Mario Molegraaf.