DISC

Vier kaarten uit Het Gedragsspel

Gedragsstijlen analyseren om communicatie en samenwerking te verbeteren is populair. DISC-gedragsstijlenanalyse kan je met met goede resultaten gebruiken in coachings- en trainingsactiviteiten. Maar je kan ook eenvoudig de ‘mist ingaan’ met dit instrument. Hoe zorg je dat jou dat niet gaat overkomen? Hoe maak je krachtig gebruik van het instrument? Hieronder 4 tips.

Ervaringen sinds 2004 met DISC

In vrijwel al mijn activiteiten zet ik, naast drijfveren- en denkstijlenanalyses, een DISC-gedragsstijlenanalyse in. Veelgehoorde feedback:

  • ‘Ongelooflijk dat dit komt uit 24 vragen’
  • ‘Heb je met m’n baas of vrouw gesproken?’
  • ‘Het is gewoon eng: 80% (tot soms 100%) van wat hier staat klopt’
  • ‘Laatst naar een uitgebreid assessment geweest, maar in deze uitkomsten herken ik mij veel beter’

Soms zijn mensen uiteraard ook gereserveerder. Kijken ze de kat uit de boom. Of herkennen ze het profiel minder. ‘Hier staat dat ik niet georganiseerd werk, maar ik werk best wel georganiseerd. Mijn bureau is altijd netjes opgeruimd!’ En dan komt mijn jarenlange ervaring om de hoek kijken. Wat speelt hier dat iemand zich niet of minder in de uitkomst herkent? Wat kan ik doen om te helpen interpreteren wat er staat? Mijn ervaring wil ik graag delen. Daarom mijn vier belangrijkste tips om het maximale uit de DISC-Gedragsstijlenanalyse te halen. Zonder ‘in de mist’ te verdwalen.

DISC-gedragsstijlenanalyseTip 1: Uitleggen wat er feitelijk wordt gemeten

Het is van belang om te weten wat er feitelijk wordt gemeten. Vaak is er namelijk verwarring met iets anders. Bijvoorbeeld het genoemde: ‘Hier staat dat ik niet georganiseerd werk, maar …’. Realiseer je dat de gegenereerde tekst bij een profiel een afleiding is (interpretatie) is van wat feitelijk wordt gemeten. Wordt bij iemand een hoge C(onformiteit)-stijl gemeten, dan wordt beschreven dat deze persoon ‘georganiseerd werkt’. Echter, de C-gedragsstijl geeft weer hoe sterk iemand geneigd is zich te conformeren aan andermans regels en procedures. Het meet dus helemaal niet of iemand georganiseerd werkt of niet. Dat is een afleiding. Georganiseerd werken is een vaardigheid. En of iemand in de praktijk ergens vaardig in is, kan je alleen maar in de praktijk ervaren. En het kan best zijn dat 80% van de mensen met een hoge C-stijl georganiseerd werkt. Maar in 100% van de gevallen lijkt mij uitgesloten.

Tip 2: Zorg voor interactie vooraf

Zorg voor interactie voordat je een DISC-analyse gaat toelichten. Dat betekent namelijk dat je gaat communiceren en samenwerken. Het mooiste is om in een workshop of training enige spelvormen te gebruiken. Liefst geen rollenspel. Gewoon een opdracht die mensen leuk vinden om te doen. Dan laten ze namelijk hun stijl van communiceren en samenwerken zien. En dat helpt bij het uitleggen van een analyse. Een enthousiaste inspirerende I-stijl onderscheid je zo in ‘no time’ van een ondersteunende S-stijl.
En in een één-op-één gesprek kan je gebruik maken van e-mail of telefonisch contact vooraf, de handdruk bij de begroeting en het praatje pot voordat je de inhoud induikt. Ook zo kan je veel afleiden over iemand zijn voorkeursgedragsstijl.

Symbool persoonlijke ontwikkelingTip 3: Bewustwording is belangrijker dan gelijk krijgen

Ik denk dat in alle gevallen bewustwording belangrijker is dan het gelijk aantonen van wat gemeten is. Als iemand zich niet herkent in de analyse ondanks de uitleg over onder meer de meting en interpretatie, begint het interessant te worden voor zowel de persoon zelf als de coach/trainer. Dan is het van belang om te onderzoeken wat iemand zijn gedragsstijlen wel zijn. Nodig iemand dan uit om te omschrijven wat het wel is. Of doorstrepen wat volgens hem niet klopt. Nodig hem uit de analyse aan anderen te laten lezen en zo te horen wat anderen wel of niet herkennen. Dit zorgt voor bewustwording. Een proces dat nooit stopt.

Tip 4: Ontdek de uniciteit

Een veel gehoorde kritiek op het instrument is dat je mensen niet in een hokje kunt stoppen. Daar ben ik het mee eens. Elk mens is uniek. Een DISC-Gedragsstijlenanalyse helpt om een stukje van deze uniciteit te ontdekken. Het is als het puntje van de ijsberg. Door ons ook weergegeven in ons bewustzijnsmodel (omgekeerde ijsberg). Realiseer je dat er meer is wat iemand zijn persoonlijkheid of karakter beschrijft. De gedragsstijlen zijn maar één klein onderdeel daarvan.

373 miljoen hokjes

De DISC-Gedragsstijlenanalyse is een krachtig instrument, zolang je de tips in acht neemt en inzet als bewustwording van de wijze van communiceren en samenwerken. Om meer inzicht te krijgen in de uniciteit van iemand gebruik ik in de coaching ook altijd de drijfveren van Spranger en de denkstijlen van Hartman (TriMetrix). Deze geven beter zicht op de uniciteit van een persoon. Ik heb ooit eens uitgerekend hoeveel hokjes er zijn bij gebruik van deze drie analyses. Dat zijn er 373 miljoen. Een beter uitgangspunt om de uniciteit van iemand op het spoor te komen is er niet.

Kortom …

… geniet van de kracht van de DISC-gedragsstijlen. Gebruik het voor wat feitelijk wordt gemeten. Heb echt contact met de persoon waarvan een analyse is gemaakt. Het gaat om de bewustwording en het ontdekken wat iemand uniek maakt. En stop niemand in een hokje!

Meer informatie?

Wil je meer informatie of eens verder praten over het onderwerp? Neem dan contact op met mij.