stress

Stress kennen eikels niet. Kan de mens dan iets van ze leren? Zeker! Verplaats je in de verschillende bijdrages van eikels aan het succes van de soort. Verwonder je en ik nodig je uit om een zelfbewuste eikel te worden.

Het leven van een eikel

Het is herfst en er liggen weer veel eikels in het bos. Een oude eik laat ongeveer 10 kilo eikels vallen. Dat betekent zo’n 2000 eikels op de grond onder één boom. En wat is de kans dat één van die eikels zelf ook weer een oude eik wordt? 0,000005% Oftewel 1 op 200.000. Van alle 200.000 eikels is er maar 1 die het lukt om zelf groot en oud te worden! Deze eikel is dan bijvoorbeeld toevallig meegenomen door een eekhoorntje of een vogel die de eikel heeft verstopt en dat is vergeten.

Maar wat gebeurt er met de andere 199.999 eikels? Die ontkiemen bijvoorbeeld niet in het voorjaar, omdat ze niet in de juiste voedingsbodem zijn beland. Het eikeltje verteert en wordt opgenomen in de duurzame kringloop van de natuur. Zwijnen en eekhoorns smullen ervan en mesten zich vet voor de winter. Ontkiemen de eikels wel, dan kan het zijn dat de omringende bomen ze het licht ontnemen of dat ze alsnog door wild worden opgegeten. Of dat ze niet overleven door een ziekte die de minst gezonde boompjes in wording vroegtijdig laat sterven en zo zorgt voor sterke bomen. Of, ze sterven af omdat ze vertrapt worden door mens of dier.

“Wij raken niet verstoord door wat er om ons heen gebeurt, maar door onze gedachten erover.”

Epictetus.

Elke eikel zinvol

Nu hebben eikels geen gedachten over welke eikel nu succesvol is en welke minder. Een eikel, of eigenlijk de natuur, is holistisch van aard. Alle eikels dragen bij aan het overleven en voortplanten van de eik als soort. Door er met elkaar te zijn, kan één eikel ervoor zorgen dat er wordt ‘gescoord’. Daarvoor is een schijnbare overvloed aan eikels nodig die succesvol zwijnen, eekhoorns en mensen verleiden. Of vergaan tot voedingstoffen voor een gezonde en duurzame voedingsbodem waar de boom weer van profiteert. Kortom, niet elke eikel wordt een oude eik die veel eikels gaat produceren. Maar elke eikel heeft wél een zinvolle bijdrage.

Veel mensen gestrest

Helaas werkt het bij mensen niet zo. Mensen hebben wel gedachten over wat succes is. We laten ons bijvoorbeeld verleiden door succesverhalen van anderen, zoals Steve Jobs en Richard Branson. We zien hoe onze ‘vrienden’ hun ‘successen’ en mooie momenten delen op social media. We willen drie keer per jaar op vakantie, omdat dat toch wel de norm is geworden. We leven in een maatschappij waarin we gelukkig, gezond en succesvol moeten zijn om zoveel mogelijk op te leveren voor het bedrijf waarvoor we werken en de B.V. Nederland.

Kinderen en docenten moeten ‘presteren’ op school en worden langs een meetlat gelegd. Talentvol zijn betekent goed zijn in rekenen en taal en zonder oponthoud een studie afronden. Veel ouders staan te schreeuwen langs de zijlijn van het sportveld omdat verliezen of plezier beleven geen optie is voor hun kind. Er moet gescoord worden en je hebt succesvol te zijn. Word je dat niet, dan maak je een foute keuze. Alles is erop gericht om zoveel mogelijk te produceren en snel succesvol te zijn.

stress

Verblind door een ‘oude eik’

Vergelijk je een mens met een eikel, dan leven we in een wereld waarin we verwachten en geloven dat iedereen ernaar moet streven een grote eik te worden. Want alleen dan ben je productief en succesvol. En zo zijn we beland in een maatschappij waar 1 miljoen mensen stress of stressverschijnselen hebben, die we proberen op te lossen door ze te trainen en te vertellen wat ze fout doen en beter kunnen doen zodat ze de B.V. Nederland geen geld kosten. Er is zelfs een week van de stress. We geven er dan even aandacht aan, zodat we een boost kunnen geven aan het oplossen van het probleem en weer snel verder kunnen.

We zijn verblind door het beeld van de oude stevige eik. Onze eigen identiteit en bijdrage aan het geheel zien en waarderen we niet meer.

Jezelf zijn

Wij zullen moeten kiezen

de waarheid of de schijn

je kunt jezelf verliezen

door nooit jezelf te zijn.

Een gedichtje van Toon Hermans uit 24 Rozen.

stress

Verwijder de ‘eik’ uit je ogen

Stress is een maatschappelijk probleem. Maar de huidige regering zal dit niet snel aanpakken. Waar de prioriteiten liggen, is onlangs duidelijk geworden. We verwennen liever de super producerende en zelfverr-eiken-de rijken, dan dat we kiezen om te investeren in onderwijs. Kleine klassen zijn immers niet efficiënt. Kortom: het is aan jezelf. Je wordt aan je lot overgelaten.

De enige oplossing is dan meer tijd investeren in zelfkennis. Kijk om je heen en kijk in de spiegel. Wat is mijn situatie? Waar bevind ik mij? Wat is de volgende fase in mijn ontwikkeling? Wat is mijn volgende stap op weg naar een zinvol bestaan en een zinvolle bijdrage? Wat is ontwikkelbaar en wat niet? Wat is realistisch en haalbaar in mijn situatie? Zelfkennis en zelfbewustzijn vergroten is de eerste stap op weg naar een voor jou zinvolle bijdrage aan de maatschappij. Laat je niet verblinden door een ideaalbeeld dat je dwingt te voldoen aan iets wat je mogelijk helemaal niet wilt.

Verwijder de ‘eik’ uit je ogen. Kijk realistisch. Ontdek, kies en word jezelf.

Meer informatie, zelfkennis, zelfbewustzijn en minder stress?

Wil je na het lezen van deze blog meer informatie over hoe jij kan werken aan meer zelfkennis? Neem dan contact op met mij.

Wil je meer informatie over, en artikelen van, mij? Kijk dan op mijn persoonlijke pagina.

 

Gerelateerde artikelen

4 tips voor persoonlijk leiderschap … en minder burn-out klachten