Peter Roemeling over persoonlijke ontwikkeling op boekpresentatie

Ton Verheijen

Op 20 april vond in Den Haag de boekpresentatie plaats van ‘Excelleren in vrijheid – een recept voor persoonlijke ontwikkeling’. Auteur en coach Peter Roemeling benadert het thema origineel en praktisch toepasbaar. “Eindelijk heb ik mijn ideeën over mens zijn op papier gekregen en kan ik delen wat goed is om te doen om je persoonlijk te ontwikkelen, waardoor je ook de wereld om je heen ontwikkelt.”

Vraag: Wat hebben Elvis Presley, Charles Darwin, Don Quichot, Joseph Stalin, Albert Einstein, Ernest Shackleton en Tom Bouman met elkaar gemeen? Antwoord: Ze dienen als archetypes in het nieuwe boek ‘Excelleren in vrijheid’ van Peter Roemeling. Zes van de zeven schreven geschiedenis. Tom Bouman deed dit niet. Toch was zijn verhaal minstens zo illustratief als dat van de zes anderen.

Wat is ‘mens zijn’?

Roemeling’s filosofische vraagstelling vormde de voedingsbodem voor dit originele zelfhulpboek. Wat is ‘mens zijn’? Waarom is de ene persoon gelukkig en de ander niet? Wat staat je te doen om gelukkig te blijven? Zulke vragen hielden Roemeling al op jonge leeftijd bezig. Hij vroeg zich af waarom we in de samenleving toch al die gekke regeltjes hebben, die ons eerder lijken te belemmeren dan te helpen. Dat kon beter! Ideeën hierover lieten hem nooit los, maar misten aanvankelijk samenhang.

In 2015 las hij Faidros en Het bestel van de Griekse filosoof Plato en vielen alle puzzelstukjes in elkaar. Ineens wist hij ‘hoe’ op een logische manier te vertellen wat ‘mens zijn’ inhoudt en wat goed is om te doen -met persoonlijke ontwikkeling als resultaat. Naast Plato was ook de invloedrijke Amerikaanse filosoof Robert S. Hartman een inspiratiebron voor zijn boek.

Persoonlijke ontwikkeling

Plato en Hartman beschrijven allebei hoe onze persoonlijkheid is opgebouwd en hoe we ‘goed’ doen. Plato gaat uit van een driedeling in ons denken en gebruikt hiervoor de metafoor van de tweespan met de menner: het weerbarstige paard verlangt naar genot, het ijverige paard streeft naar het beste, en de menner leidt de paarden samen naar het beste. Hartman –in 1973 genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede- beschrijft drie manieren van denken: intrinsiek of voelend denken; extrinsiek of actiegericht denken en systematisch of logisch denken.

De overlap van Plato en Hartman is onmiskenbaar. Roemeling is de eerste die hun werk in verband brengt met elkaar en toepast op zijn eigen werk als coach en persoonlijk begeleider. Kort samengevat: het gaat om de balans in jezelf en met de wereld om je heen. Balans in denkstijlen: inleven, aanvoelen, nadenken over, stappen zetten (in harmonie met de wereld) en uiteindelijk analyseren wat je voor het geheel kunt betekenen. Doelstelling: persoonlijk meesterschap. Het boek neemt je bij de hand, leert je onderzoeken, ontdekken en ervaren.

Schrijf- en bewustwordingsproces

Door het schrijf- en bewustwordingsproces is het wat abstracte begrip ‘excelleren in vrijheid’ voor Roemeling zelf helder geworden: “Vrijheid is ontdekken wat je wilt en daar vervolgens een begin mee maken, in woord en daad. Een richting kiezen, een stip aan de horizon zetten, iets nieuws beginnen en met doorzettingsvermogen je doel bereiken. Je stijgt dan boven jezelf uit, waardoor vaardigheden en talenten zich verder ontwikkelen en nieuwe (zelf)kennis ontstaat. Het gaat erom deze kennis, vaardigheden en talenten zo aan te wenden dat anderen er ook baat bij hebben. Zowel jij als de anderen ontwikkelen zich en worden gelukkiger.”

De originele aanpak van Roemeling heeft geleid tot een boek dat aanzet tot denken èn doen. Het is geschreven voor organisaties en bedrijven die persoonlijke ontwikkeling belangrijk vinden, voor individuen die niet happy zijn in hun werk (of een coachvraag hebben) en voor coaches die hun skills willen aanscherpen. Roemeling: “Werk de hoofdstukken een voor een uit en maak je recept voor persoonlijke ontwikkeling.”

Tom Bouman?

O ja, wie zijn Ernest Shackleton en Tom Bouman? Shackleton was ontdekkingsreiziger. Hij kwam met zijn team op 19 januari 1915 vast te zitten in het zuidpoolijs. Na vijftien maanden wisten de mannen dankzij het breken van de ijsschotsen met reddingsboten het dichtstbijzijnde eiland te bereiken. Alle 28 teamleden bleven in leven en zagen Groot-Brittannië terug, dankzij de doortastendheid van Shackleton, die steeds de moraal en teamspirit hoog hield en de juiste keuzes maakte. En wie is Tom Bouman? Dat gaan we niet verklappen. Lees dit boek! En vind de sleutel tot excelleren in vrijheid.

Specificaties

‘Excelleren in vrijheid – een recept voor persoonlijke ontwikkeling’ is gedrukt in een oplage van 1.250 stuks. Het boek kost € 34,50 (per 1 januari 2019 € 34,95) en is online verkrijgbaar bij alle bekende boekhandels.

Binding: hardback
Distributievorm: boek (print, druk)
Formaat: 170 x 240 mm
Pagina’s: 201
Uitgeverij: De Zwerm Groep / Peter Roemeling
ISBN: 9789081216302
Datum publicatie: april 2018

Meer informatie?

Inhoudsopgave, inleiding, recensies en lezersreacties lezen? Of het boek kopen? Zie: Excelleren in vrijheid – een recept voor persoonlijke ontwikkeling

Wil je na het lezen van deze blog meer informatie of verder praten over het boek?  Neem dan contact op met Peter.

Wil je meer informatie over, en artikelen van, Peter? Kijk dan op zijn persoonlijke pagina.


Ton Verheijen

Ton Verheijen

Ton Verheijen, journalist, tekstschrijver en trendanalist, schreef dit persbericht naar aanleiding van de boekpresentatie op 20 april 2018.

http://www.tonverheijen.nl/