Hoe komt het dat het ene talent zich sneller ontwikkelend dan het andere? Wat heb je te doen om je talenten te verzilveren?

“Hoe komt het dat zij wél de stap maken?”

Jutta Leerdam en Joy Beune zijn in het afgelopen schaatsseizoen doorgebroken naar de internationale top in hun eerste jaar bij de senioren. Terwijl andere talentvolle rijders die stap nog niet kunnen maken en meer tijd nodig hebben om door te breken. “Hoe komt het dat zij wél de stap maken? En dat andere rijders daar meer tijd voor nodig hebben?” Deze vraag stelde één van de commentatoren van de NOS tijdens de uitzending van de NK Afstanden

Mentale kracht geeft de doorslag

Natuurlijk, ze zijn ambitieus en willen graag winnen. Maar dat geldt voor alle talenten die zich aandienen. Dat geeft niet de doorslag om wel of niet door te breken. De doorslag wordt gegeven door de mentale kracht. Ze steken qua resultaten met kop en schouders uit boven de andere talenten die op doorbreken staan. En ze steken er dus ook met kop en schouders bovenuit als je ze vergelijkt op hun mentale kracht.

Het antwoord op de vraag van de commentator is dan ook: Ze zijn mentaal sterker en daardoor:

  • zijn ze beter in staat om te leren en zich te ontwikkelen;
  • doen ze meer aan zelfreflectie en krijgen ze meer zelfkennis;
  • zijn ze ambitieuzer en stellen realistischere doelen;
  • zijn ze meer gefocust en werken gedisciplineerder;
  • zijn ze emotioneel stabieler;
  • leven ze zich meer in in anderen;
  • leren ze meer door logisch na te denken;
  • delen ze kennis zodat het hele team beter wordt.

En dit zorgt ervoor dat ze zich sneller ontwikkelen. En ontwikkelen betekent mentaal vaardiger, fysiek sterker en technisch beter. Met als resultaat dat ze hun talenten sneller verzilveren.

Ervaringen bij het langebaan schaatsen

In september 2015 schreef ik het artikel ‘Selecteren op winnaarsmentaliteit? Kan dat? De conclusie was toen: “heeft een rijder balans in zijn denkstijlenprofiel, dan lijkt het voor de hand liggend om te zeggen dat de kans op succes groter is.” Ik hield een slag om de arm. Intussen zijn we drieënhalf jaar verder en heb ik meer ervaring met talentontwikkeling bij de KNSB. De conclusie nu, en ik houd geen slag meer om de arm: hoe sterker de mentale balans, des te groter is de kans op succes. Waarbij de hoogte van de denkstijlen en de balans in de onderlinge denkstijlen de mentale sterkte bepaald. Zie figuur hieronder voor de maximale hoogte in de denkstijlen.

Mentale balans – Maximale hoogte en balans in de denkstijlen

Ervaringen talentontwikkeling afgelopen 3,5 jaar

De conclusie in 2015 was gebaseerd op de denkstijlenprofielen van 33 langebaanschaatsers.  Nu heb ik de profielen van 54 langebaanrijders. Er zijn ervaringen opgedaan met rijders van andere Regionale Talenten Centra’s (RTC) in het land (daarvoor alleen bij het RTC Zuid West, het Healthy Team ). Er zijn tussen de 80 en 90 gesprekken geweest met talentvolle sporters en hun coaches. Ik heb gesproken met enkele olympiërs. Talenten zijn doorgebroken, op hetzelfde niveau blijven steken en velen zijn afgevallen. Er zijn veel wedstrijden geweest waarin de resultaten van de rijders met profielen vergeleken zijn. Door al deze ervaringen in de talentontwikkeling kan ik bovenstaande bevindingen concluderen.

Succes is voorspelbaar

Over het afgelopen seizoen heb ik de rijders met een denkstijlenprofiel, die meededen aan de nationale wedstrijden met elkaar vergeleken. 12 dames en 7 heren namen deel aan de Worldcup kwalificatie, NK Afstanden, NK Sprint en NK Allround, verdeeld over de diverse afstanden. Ik heb hun positie in de uitslag vergeleken met mentale sterkte. En wat blijkt? De volgorde in de uitslag komt voor meer dan 76% overeen met de volgorde van de mentale sterkte van de rijders.

Een voorbeeld.

Er reden op het NK Sprint 6 dames met een profiel. En de volgorde in het eindklassement komt voor 83% overeen met de volgorde als ik de rijders rangschik op de mentale sterkte. Oftewel ik had op basis van de denkstijlen, zonder enige voorkennis van fysieke gesteldheid, technische ontwikkeling, vorm of leeftijd voor 83% de juist volgorde in het eindklassement kunnen voorspellen. Over alle genoemde wedstrijden over het seizoen was mijn voorspelling in de uitslag 80% voor de dames en 72% voor de heren. En dat is dus meer dan toeval want als je gokt zou je op 50% uitkomen.

Talentontwikkeling in jouw organisatie

Wat geldt voor schaatstalent geldt ook voor talent in welke sport of vakgebied dan ook. Talent is in kaart te brengen. En de mate waarin je kunt verwachten dat iemand zich ontwikkelt ook. Mentale kwaliteiten geven de doorslag om door te breken als talent. Zelfreflectie en zelfkennis, ambitie en realistische doelen stellen, focus en discipline zijn dé eigenschappen om het verschil te kunnen maken. Maar ook het inleven in anderen, leren door logisch nadenken en opgedane kennis delen en toepassen in het team is van belang voor succes. De mate waarin een talent deze kwaliteiten bezit is meetbaar. Succes is bij talentontwikkeling dus voorspelbaar!

Meer informatie

Is talentontwikkeling van belang in jouw organisatie? Is de snelheid van ontwikkeling van belang omdat je in een snel veranderende markt actief bent? Neem dan contact op om te bespreken hoe talentontwikkeling in jouw organisatie succesvol(ler) te maken.

Meer informatie over de visie en methode vindt je in mijn boek Excelleren in vrijheid | Een recept voor persoonlijke ontwikkeling.

 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden van mijn activiteiten en artikelen? Geef je dan op voor mijn nieuwsbrief.