als-een-vis-op-het-droge-262645Onderstaand artikel is op 25 november 2015 gepubliceerd op de website van Multiraedt, een multidisciplinaire adviesgroep.

Als coach kom ik in gesprekken vaak tegen dat mensen gevangen zitten in het nu. Onvoldoende in staat om zich te verbeelden wat ze willen, kunnen, wie ze zijn of wat ze eigenlijk te doen hebben. En dus blijven ze doen wat ze al jaren hebben gedaan. Als een vis op het droge die z’n eigenlijke bestemming niet weet te vinden. Maar vaak wordt gezegd ‘leef in het nu’. Hoe zit dat eigenlijk? Moet de vis maar op het droge blijven liggen omdat wat er NU is, belangrijker is dan wat er straks kan zijn? Een interessant coachingsvraagstuk!

Geboeid, gegijzeld, geketend, of opgesloten

Zo zijn er mensen met gouden handboeien, oftewel een riant salaris. Die hebben best ideeën of wensen voor ander werk, maar komen niet in beweging omdat het salaris ze boeit. Zo zijn er veel mensen die gegijzeld worden door faalangst. Ze hebben een droom, maar durven een sprong niet te wagen omdat ze bang zijn dat het fout gaat. En wat ze nu hebben, voelt vertrouwd en willen ze daarom niet kwijtraken. Zo zijn er mensen die zich geketend voelen door anderen. Dat zijn dan vaak mensen die belangrijker zijn dan hun zelf, en die ze dus moeten ondersteunen en helpen. Zoals ouders, kinderen of klanten, waar je altijd voor klaar moet staan. En zo zijn er mensen die zich hebben opgesloten in hun eigen ideeën. Ze zijn sterk overtuigd van hun eigen gelijk, en laten zich niet meer inspireren door anderen. Alle flexibiliteit is verdwenen. Allemaal voorbeelden waarom mensen zich niet ontwikkelen, omdat ze zich vasthouden aan wat ze nu hebben: geld, vertrouwen, anderen, eigenwijsheid. Ze houden vast aan het bekende, aan wat er nu is. En hun ego wil daar geen afstand van nemen.

Leven in vrijheid

Om te leven in het nu heb je te accepteren wat er is. Zonder die acceptatie wordt het nu een frustratie. En het nu is het enige wat actueel is, dus je moet wel accepteren. Maar als je in vrijheid leeft hoef je niets te accepteren. Het nu is dan een logisch gevolg van het verleden en de eerste stap naar jouw toekomst. Als je in vrijheid leeft, voelt het nu, zoals een vis zich in het water voelt, de juiste omgeving waarin je in je element bent.

Zelfonderzoek

En om in je element te komen is zelfonderzoek de sleutel. Wie ben je? Wat is jouw verhaal? Waar kom je vandaan? Wat is jouw bestemming? Wat is jouw ideaal? En wat heb jij NU te doen in de wereld? Deze vragen met regelmaat stellen en daarover nadenken maakt dat wat nu is, volstrekt logisch is. Het is in lijn met wie je bent en wat je kunt. Het is de eerstvolgende stap op weg naar jouw ideaal. ‘Een leven zonder zelfonderzoek is geen leven’, volgens Socrates. Ik zou zeggen ‘Een leven zonder zelfonderzoek is een leven zonder vrijheid’.

Voel jij je nu gevangen? Wil jij graag onderzoeken wat jou kan bevrijden? Zet dan een eerste stap naar jouw vrijheid en neem contact op met Peter Roemeling.