Welke stappen ga ik zetten? | Goed zijn | Deel 3
Een mens is van nature nieuwsgierig en wil zich ontwikkelen. Om je te ontwikkelen is het van belang om stappen te zetten. Én lef te tonen!
Een mens is van nature nieuwsgierig en wil zich ontwikkelen. Om je te ontwikkelen is het van belang om stappen te zetten. Én lef te tonen!
De tweede vraag in deze serie is: Wie zijn die anderen? Een dictator is dit keer een voorbeeld. De grot van Plato de theorie.
Nieuwsbrief over persoonlijke ontwikkeling en persoonlijk leiderschap. Met: - Artikel: Wie ben ik? - Podcast en documentaire over persoonlijk leiderschap - 3 Leestips
Ongemotiveerd, stress, frustratie, geen energie, niet goed functioneren of uitval zijn meestal de symptomen als een advies- of coachingstraject start. Maar het kan ook anders. Een voorbeeld van talentontwikkeling en talentmanagement bij iemand die lekker in zijn vel zit.
Wanneer ben je een goed mens? Goed voor jezelf en goed voor de wereld om je heen. Zes vragen zijn van belang om je persoonlijk te ontwikkelen tot een goed mens. Doe de oefeningen en activiteiten voor antwoorden op de eerste vraag: Wie ben ik?
Excelleren in vrijheid gaat over mentale balans. Over goed zijn voor jezelf en goed zijn voor de wereld om je heen. In mijn boek heb ik dat vertaald naar 6 vragen waar je regelmatig bij stil dient te staan. Drie over jezelf en drie over de wereld om je heen. Wellicht heb je de komende dagen of weken tijd om hierbij stil te staan.
Personeel behouden in tijden van tekorten? 3 tips voor leidinggevenden om medewerkers te binden en te boeien.
Reisgids voor moedige mensen die niet goed weten wat ze willen. Voor mensen die richting missen en het juiste spoor niet kunnen vinden.
"Ervaar je stress, raak je uit balans of ben je ontevreden over hoe je leven loopt: waarom zou je niet bij jezelf onderzoeken wat er aan de hand is?" Lees over 3 instrumenten om met de stress te dealen en je vrijheid te behouden.
Elk mens wil gehoord worden. gezien worden, en erbij horen. Als medewerkers het gevoel hebben dat dit niet het geval is gaan ze zich ongelukkig voelen. Neemt de kans op ziekte en verzuim toe. Er is één 'quick fix'. Maar dat vraagt wel om lef en discipline.
Veel mensen zijn uit balans. Het werk bepaalt te sterk onze identiteit, wat ons tot slaaf maakt omdat je het moet maken. Jonge hoogopgeleiden hoeven niet meer zo nodig de top te bereiken. Ze geven de voorkeur aan meer autonomie en flexibiliteit en willen meer in deeltijd werken. Is dat een trend die de balans herstelt? Of is er meer? Lees het artikel hieronder: Werk-privébalans verbeteren door op meerdere paarden te wedden. En verder in deze nieuwsbrief: - Workshops in Utrecht en Den Haag - E-boek in het Engels & Nederlands - 20% korting op Onderhoud - Relatiegeschenk: Het Drijfverenspel - Wijn in balans
Barbara meldde zich voor de zomer in mijn praktijk. Herstellende van een stressvolle periode. Het werk had te veel energie gevraagd. Haar huidige baan was te veeleisend. Ze was op zoek naar haar ideale baan. Minder ambitieus, én met meer rust en ruimte voor een sociaal leven. Om zo de werk-privébalans te herstellen, was haar gedachte. Maar was dat de beste oplossing?
In mijn boek Excelleren in vrijheid geef ik mijn visie op persoonlijke ontwikkeling. Alle hoofdstukken beginnen met een casus van een wereldberoemd persoon. In Hoofdstuk 3 – Welke stappen ga ik zetten? is het de beurt aan Quejana, beter bekend als de vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha. Een verhaal over ijver, eerzucht, moed en extrinsieke motivatie. Het voorbeeld als het gaat om het hebben van een sterke Rolbewustzijn.
Iedereen heeft een aangeboren verlangen naar genot. Iedereen is uniek. En iedereen is intrinsiek gemotiveerd. Om dit te verduidelijken, wil ik je laten kennismaken met het verhaal over hoe Elvis werd ontdekt. Aan de hand van dat verhaal ga ik het verband laten zien tussen de buik, het weerbarstige paard, het intrinsieke of morele Zelf, en de Zelfwaardering.
Verdieping in diverse technieken TA om communicatie en relaties van coachees met anderen te verbeteren.
Vaak weet je van jezelf wel wat je drijfveren zijn en waar je goed in bent, je talenten. Maar om je talenten daadwerkelijk te verzilveren, daarvoor is nodig dat je weet hoe jij jezelf en de wereld om je heen waardeert. En laat dat nou net iets zijn waar velen van ons zich niet bewust van zijn.
Peace in the Park is een jaarlijks terugkerend festival dat plaats vindt in de Paleistuin te Den Haag. Focus is het ontwikkelen en herontdekken van innerlijke vrede. Vanwege Corona ging het festival niet door. Echter, er werd geïmproviseerd en geëxperimenteerd met een online festival op zondag 20 september. Hieronder mijn bijdrage. Een korte presentatie over 'Excelleren in vrijheid' en innerlijke vrede. Waarbij ik de metafoor van de tweespan en de menner uitleg. Vervolgens beantwoorde ik vragen van de festival 'bezoekers'.
De balans in ons leven is verstoord. Dat betekent gevaar én een kans. De kans om de wereld een stukje mooier te maken. Mits we stil staat bij de vraag: Hoe willen wij leven? In deze nieuwsbrief inspiratie en 3 'Intelligente lock-down' aanbiedingen
Persoonlijke ontwikkeling is een oneindig proces. Een proces dat niet stopt bij 50+. Onderstaand verhaal heb ik gepresenteerd op 12 maart 2020 tijdens de Masterclass over Duurzame inzetbaarheid georganiseerd door de HRM & Coaching Association in Harmelen.
Het eerste magazine van The Optimist in 2020 heeft als thema vrijheid. In het nummer een artikel over mijn boek.
'Hoe je profvoetballer wordt' is een mooi boek. Over het belang van motivatie, mentale sterk zijn en een dosis geluk om je talent te ontwikkelen.