Welke stappen ga ik zetten?

Photo Ed Erkes Nature Photography

Welke stappen ga ik zetten?

Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Welke activiteiten ga je doen? Waar word je enthousiast van? Om goed te zijn, is het van belang om op deze vragen antwoorden te vinden. In deel 1 van Goed zijn, ging het om de vraag Wie ben ik? en Wat maakt mij uniek? En als je daar antwoorden op hebt gevonden dan is het zaak om vervolgens te onderzoeken wat je gaat doen om je verder te ontwikkelen. Dus vandaar de volgende vraag om goed te zijn: Welke stappen ga ik zetten? 

Het eendje

Ik ben nog maar pas uit het ei gekropen
ik kan op mijn zwemvliezen niet lopen
ik doe mijn ogen open als ik nies
ik ben blind van bloedverlies

en toch zal ik eens mijn vleugels ontdekken
om naar het zuiden te vertrekken
eerst groeien de woorden uit mijn huid
en dan spreek ik ze uit

ik zal in de lucht geen spoor nalaten
en niets dan schaduw over het water
nu moet ik eerst naar het water toe
maar ik weet nog niet hoe

Gedicht van Guillaume van der Graft

Toon lef en volg je hart

Een mens is van nature nieuwsgierig en wil zich ontwikkelen. Maar om je te ontwikkelen is het wel van belang om stappen te zetten. Dus moet je iets doen om vaardiger te worden en je talenten te ontwikkelen of te verzilveren. Om die reden hebt je lef nodig om te doen wat buiten je comfort zone ligt en wat je nog nooit hebt gedaan. Maar waar je wel energie van krijgt en je hart sneller van gaat kloppen. Ook al weet je niet precies waarom. Toch moet je de sprong wagen, een keuze maken en een stap zetten. Omdat niets doen is geen optie! Realiseer je daarbij dat een kleine stap ook een stap is. Want het hoeft niet groots en meeslepend. Met andere woorden: hou het concreet en behapbaar.

Oefeningen en activiteiten

Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Welke activiteiten ga je doen? Waar word je enthousiast van? Hieronder een aantal activiteiten en oefeningen om je daarvan bewuster te worden:

 • Soms zijn mensen het spoor kwijt. Een spoor dat ze jaren geleden hebben verlaten om de één of andere reden. Om het terug te vinden, werkt het goed om je curriculum vitae te doorlopen en op te schrijven van welke activiteiten je energie kreeg en welke je energie kosten. Waar denk je met plezier aan terug en waar denk je met afgrijzen aan terug? Waar ging je hart sneller van kloppen? Waar vertel je met plezier over? Waar zette jij je vol ijver voor in?
 • Onderzoek je angsten. Deze kunnen je weerhouden om dat te doen wat je hebt te doen. Het kan zijn dat het je aan moed ontbreekt om iets te doen, waarvan je weet dat je het graag zou willen. Maar je ziet beren op de weg, windmolens worden draken die je hebt te verslaan. Beschrijf deze eens en bespreek ze met iemand die je vertrouwt. Verzin een list om de beer te knuffelen en de draak te verslaan.
 • Evalueer regelmatig. Stel jezelf regelmatig de volgende vragen:
  • Wat heb ik gedaan de afgelopen tijd?
  • Helpen deze activiteiten mij te realiseren waar ik naartoe wil?
  • Wat ging goed, wat kan beter en wat is het beste?
  • Wat ga ik morgen (anders) doen?
 • Spreek je uit, laat de wereld om je heen weten wat je gaat doen om je doelen te bereiken. Spreek over de mijlpalen die je hebt gezet, spreek over de wijze waarop je invulling gaat geven aan je idealen en doelen.
 • Onderzoek wat iemand met een soortgelijke taak, rol of functie als jij, doet om dat goed te vervullen. Spreek erover met mensen, en luister naar feedback, tips en vragen die ze hebben.
 • Wie zijn jouw voorbeelden, rolmodellen of idolen? Vraag of onderzoek eens wat zij hebben gedaan om hun ideaal te realiseren. Welke weg hebben zij bewandeld? Welke lessen hebben ze geleerd? Welke angsten hebben ze moeten overwinnen? Spreek eens met hen af als dat mogelijk is en ga met hen in gesprek. Of laat je inspireren door verhalen en boeken.
 • Op mijn website staat een luisteroefening om stil te staan bij de vraag: ‘Welke stappen ga ik zetten?’ Er worden diverse vragen gesteld die je helpen jezelf te onderzoeken. Zorg dat je pen en papier bij de hand hebt om jouw gedachten na het luisteren te noteren. Stop de oefening om langer bij een vraag stil te staan en om eventueel korte aantekeningen te maken van jouw gedachten. Neem na de oefening de tijd om je gedachten en gemaakte aantekeningen uitgebreider op te schrijven.

Ingrediënten voor jouw recept

Wellicht heb je zelf oefeningen of activiteiten die in het verleden hebben bewezen jou te helpen bij het onderzoek naar wat je gaat doen. Ik nodig je uit om deze op te schrijven. Alle oefeningen en activiteiten die jou helpen om te groeien en leiding te geven aan jouw leven zijn de ingrediënten voor het recept voor persoonlijke ontwikkeling.

De beloning

De beloning voor een goed onderzoek naar de vraag Welke stappen ga ik zetten?

 • Je vat je eigen taken en rollen serieus op.
 • Je schat je eigen verantwoordelijkheden goed in.
 • Je gaat praktisch, efficiënt en slim met je tijd om.
 • Je schat eigen prioriteiten goed in en kunt improviseren.
 • Je weet verschillende rollen in balans te houden.
 • Je hebt doorgaans plezier in wat je doet.
 • Je begrijpt wat er van je verwacht wordt in een rol.

Info – Quickscan – Boek

Wil je onderzoeken wat jij kan doen om je persoonlijke ontwikkeling en leiderschap een boost te geven? Neem dan vrijblijvend contact met me op. Of kijk op: Drie diensten – Persoonlijke ontwikkeling

Hoe goed ben jij in het beantwoorden van de vraag Welke stappen ga ik zetten? Maak mijn Quickscan en ik neem contact met jou op!

Info of bestellen Excelleren in vrijheid | Een recept voor persoonlijke ontwikkeling via website.

Serie over Goed zijn

Wanneer ben je een goed mens? Geïnspireerd door Plato, Hartman en de evolutie heb ik mijn antwoord op deze vraag beschreven in mijn boek Excelleren in vrijheid | Een recept voor persoonlijke ontwikkeling. Om goed te worden, te zijn of te blijven, heb ik zes vragen geformuleerd. En de zes vragen zijn van belang om je persoonlijk te ontwikkelen tot een goed mens. Of, die je helpen om goed te blijven. Zodat je leiding kan geven aan je eigen leven én zo een betekenisvolle bijdrage levert aan de wereld. Deze vragen, plus oefeningen en activiteiten, komen één voor één aan bod in de artikelenserie: Goed zijn.