War wil ik naartoe?

Waar wil ik naartoe?

We zijn als mens in staat om te filosoferen over onszelf. Maar we maken van deze gift, door de evolutie ons gegeven, te weinig gebruik. In plaats daarvan laten we ons leiden door onze driften en emoties of door ijver en ijdelheid. We laten ons leiden door de wereld om ons heen, wat anderen vinden en denken. Dat is de reden dat we gevangen zitten in het nu, omdat we één vraag onszelf te weinig stellen: Waar wil ik naartoe?

Pak de teugels op

Waar wil ik naartoe? Of Hoe wil ik leven? Wat is mijn ideale ik? Als je op deze vragen geen antwoorden formuleert voor jezelf, geef je je vrijheid op. En dan vaar je een koers die wordt bepaald door wind, stroming of de emoties van het moment, in plaats van wens of verlangen. Er staat dan niemand aan het stuur van je leven. In plaats daarvan maak je jezelf afhankelijk van twee krachten. Deze worden door Plato gesymboliseerd als het weerbarstige paard en het ijverige paard. Zo vergeet je de teugels in handen te nemen. En zonder een menner die de teugels oppakt, word je niet geleid naar de door jouw gewenste bestemming. Zonder menner kom je later aan op een bestemming, kijk je om je heen en vraag je je af: wil ik hier wel zijn?

Oefeningen en activiteiten

Hoe kan jij zorgen dat je later aankomt op een bestemming waar je wilt zijn, waar je met plezier aan werkt én dat past bij wie je nu bent? Onderstaande vragen, oefeningen en activiteiten helpen je om bewuster te worden waar jij jezelf naartoe wilt leiden.

  • Stel jezelf eens voor dat je de tachtig jaar bent gepasseerd en je kijkt terug op je leven. Wat heb je dan bereikt? Waar ben je trots op? Hoe heb jij geleefd? Hierbij gaat het niet over voorspelbare zaken als een goede partner, ouder, buur, etc. Het gaat over dat wat jij voor jezelf persoonlijk hebt gewild en voortkomt uit jouw specifieke eigenheid.
  • Onderzoek je nieuwsgierigheid. Wat maakt je nieuwsgierig? Wat vind je interessant? Waar zou je meer over willen weten?
  • Of onderzoek je ergernissen en irritaties. Wat wil jij anders in de wereld? Wat zou je willen veranderen? Waar wil jij je voor inzetten?
  • Maak een tekening of een collage van je toekomstbeeld. Hoe ziet de omgeving eruit waar je dan bent?
  • Doorloop je curriculum vitae en onderzoek van welke activiteiten jij energie kreeg en welke jou energie hebben gekost. Zet deze eens op een rij en analyseer ze. In de regel is het zo dat je de activiteiten die je energie opleveren méér zou willen doen en dat wat je energie kost minder wilt doen. Onderzoek wat de achterliggende essentie is. Waartoe leiden de activiteiten die jou energie opleveren of hebben opgeleverd?
  • Onderzoek je twijfels die je hebt om je ideaalbeeld te bereiken. Geloof je (nog) in de weg die je gaat of twijfel je? Of heb je opgegeven en zo ja waarom? Onderzoek wat je ervoor moet opgeven om je ideaal te bereiken. Heb je dat ervoor over?
  • Op mijn website staat een luisteroefening om stil te staan bij de vraag: ‘Waar wil ik naartoe?’ Er worden diverse vragen gesteld die je helpen jezelf te onderzoeken. Zorg dat je pen en papier bij de hand hebt om jouw gedachten na het luisteren te noteren. Stop de oefening om langer bij een vraag stil te staan en om eventueel korte aantekeningen te maken van jouw gedachten. Neem na de oefening de tijd om je gedachten en gemaakte aantekeningen uitgebreider op te schrijven.

Ingrediënten voor jouw recept

Wellicht heb je zelf oefeningen of activiteiten die in het verleden hebben bewezen jou te helpen bij het onderzoek hoe je wilt leven en waar je naartoe wilt. Ik nodig je uit om deze op te schrijven. Alle oefeningen en activiteiten die jou helpen de stip aan de horizon beter te beschrijven, zijn voor jou belangrijke ingrediënten voor het recept om te groeien als mens.

De beloning

De beloning voor een goed onderzoek naar de vraag Waar wil ik naartoe?:

  • Een duidelijk beeld van jouw toekomst;
  • Gevoel van richting en geloof in de weg die je hebt gekozen;
  • Assertiviteit en ambitie in de zin dat jij je eigen doelstellingen in het oog houdt;
  • Gedrevenheid om te werken aan het realiseren van je doelen;
  • Vasthoudendheid en standvastigheid, je geeft je doelen niet zo maar op;
  • Je kan jezelf motiveren om in beweging te komen.

Info – Quickscan – Boek

Wil je onderzoeken wat jij kan doen om je persoonlijke ontwikkeling en leiderschap een boost te geven zodat je kan groeien? Neem dan vrijblijvend contact met me op.
Of kijk op: Drie diensten – Persoonlijke ontwikkeling

Hoe goed ben jij in het beantwoorden van de vraag Waar wil ik naartoe? Maak mijn Quickscan en ik neem contact met jou op!

Info of bestellen Excelleren in vrijheid | Een recept voor persoonlijke ontwikkeling via website.

Serie over Goed zijn

Wanneer ben je een goed mens? Geïnspireerd door Plato, Hartman en de evolutie heb ik mijn antwoord op deze vraag beschreven in mijn boek Excelleren in vrijheid | Een recept voor persoonlijke ontwikkeling. Om goed te worden, te zijn of te blijven, heb ik zes vragen geformuleerd. En die zes vragen zijn van belang om je persoonlijk te ontwikkelen tot een goed mens. Of, die je helpen om goed te blijven. Zodat je leiding kan geven aan je eigen leven én zo een betekenisvolle bijdrage levert aan de wereld. Deze vragen, plus oefeningen en activiteiten, komen één voor één aan bod in de artikelenserie: Goed zijn.