Plato's grot, wat is logisch?

Plato’s grot, Wat is logisch?

 

Wat is logisch in de wereld om mij heen?

Nadat je je in het perspectief van een ander hebt ingeleefd, is het zaak om alle nieuwe inzichten die je hebt opgedaan, om te zetten in kennis. En dan kennis die je weghaalt bij denken, vermoedens en geloven. Het gaat dan om kennis die dicht bij de waarheid zit en meer met de werkelijkheid overeenkomt. Daarom is het tijd voor de laatste vraag in deze serie over Goed zijn: Wat is logisch?

Als iemand hem nu met geweld langs de ruwe, steile wand de grot uit sleurde en hem niet losliet eer hij hem naar buiten in het licht van de zon had gesleept, zou hij zich dan door die behandeling niet ellendig en beledigd voelen? En wanneer hij in het licht komt en z’n ogen vol zonnestralen raken, zal hij toch niets kunnen zien van wat wij nu de waarheid noemen?” Socrates over ontwikkeling.

Wat is logisch volgens Socrates?

Als blijkt dat wat je altijd voor werkelijk en waar hebt gehouden, gebaseerd is op overtuigingen, gedachten, principes of regels die niet stroken met nieuwe ervaringen of inzichten, dan kost dat enige tijd om te bedenken hoe je je daartoe zult verhouden. Als de wereld om je heen toch anders in elkaar steekt dan je dacht, dan kost het tijd om die nieuwe wereld te accepteren. Zoals beschreven in het citaat hierboven van Socrates.

Oefeningen en activiteiten

Wat kun je doen om jezelf uit de ‘grot te sleuren’ en logica te ontdekken en structuur aan te brengen in de wereld om je heen? Hoe kun jij op zoek naar de wetten, principes en regels?

 • Schrijven helpt om je wereld te structureren. Als het op papier staat en je leest het nogmaals, is het dan logisch? Laat het aan iemand anders lezen en kijk of deze persoon de logica kan volgen.
 • Emoties en gevoelens van anderen kunnen nogal eens lastig zijn om te structureren. Hiervan een mindmap maken, helpt je om deze te structureren.
 • Formuleer jouw visie op een bepaald onderwerp. Schrijf een blog of artikel waarin je jouw visie op een bepaald onderwerp uiteenzet. En kom met logische redenaties en bewijzen. Waarom is volgens jou iets het geval? Dwing jezelf om goed na te denken over hoe jij nu echt over dat onderwerp denkt en om je gedachtegangen goed te formuleren. En laat het aan anderen lezen of publiceer het. Vraag om reacties, die leveren feedback op die jouw gedachten en visie verder aanscherpen.
 • Verdiep je in visies en theorieën van anderen. En bedenk, en schrijf op, hoe deze jouw visies en theorieën beïnvloeden.
 • Op mijn website staat een luisteroefening om stil te staan bij de vraag: ‘Wat is logisch?’ Er worden diverse vragen gesteld die je helpen jezelf te onderzoeken. Zorg dat je pen en papier bij de hand hebt om jouw gedachten na het luisteren te noteren. Stop de oefening om langer bij een vraag stil te staan en om eventueel korte aantekeningen te maken van jouw gedachten. Neem na de oefening de tijd om je gedachten en gemaakte aantekeningen uitgebreider op te schrijven.

Ingrediënten voor jouw recept

Wellicht heb je zelf oefeningen of activiteiten die in het verleden hebben bewezen jou te helpen bij het onderzoek hoe je wilt leven en waar je naartoe wilt. Daarom nodig ik je uit om deze op te schrijven. Want alle oefeningen en activiteiten die jou helpen de stip aan de horizon beter te beschrijven, zijn voor jou belangrijke ingrediënten voor het recept om te groeien als mens.

De beloning

De beloning voor een goed onderzoek naar de vraag Wat is logisch?:

 • Je structureert en ordent informatie uit de wereld om je heen;
 • Je analyseert een probleem of een situatie voordat je overgaat tot handelen;
 • Je let scherp op kwaliteit;
 • Je ziet waar iets of iemand niet voldoet aan gestelde criteria;
 • Je signaleert fouten of haperingen in het systeem of het proces;
 • Je denkt in concepten en plannen;
 • Je bent geïnteresseerd in de lange termijn.

Info – Quickscan – Boek

Wil je onderzoeken wat jij kan doen om je persoonlijke ontwikkeling en leiderschap een boost te geven zodat je kan groeien? Neem dan vrijblijvend contact met me op.
Of kijk op: Drie diensten – Persoonlijke ontwikkeling

Wil je weten hoe goed jij bent in het beantwoorden van de vraag Wat is logisch? Maak dan mijn Quickscan en ik neem contact met jou op om deze te bespreken!

Wil je meer info over mijn boek of wil je deze bestellen: Excelleren in vrijheid | Een recept voor persoonlijke ontwikkeling

Serie over Goed zijn

Wanneer ben je een goed mens? Geïnspireerd door Plato, Hartman en de evolutie, heb ik mijn antwoord op deze vraag beschreven in mijn boek Excelleren in vrijheid | Een recept voor persoonlijke ontwikkeling. Om goed te worden, te zijn of te blijven, heb ik zes vragen geformuleerd. En die zes vragen zijn van belang om je persoonlijk te ontwikkelen tot een goed mens. Of, die je helpen om goed te blijven. Zodat je leiding kan geven aan je eigen leven én zo een betekenisvolle bijdrage levert aan de wereld. Deze vragen, plus oefeningen en activiteiten, komen één voor één aan bod in de artikelenserie: Goed zijn.