dat kan anders

Intens verdrietig werd ik onlangs! Het gebeurt me zelden. Ben een ras-optimist. Echter, het bericht van onlangs hakte erin. Eén miljoen soorten wordt met uitsterven bedreigd. Intuïtief weet ik dit al sinds ik me kan heugen. We gaan niet goed met de aarde om. Maar nu de trieste feiten zo overweldigend worden gepresenteerd, lijkt me maar één conclusie mogelijk: Fuck the economy. It’s the planet, stupid!
Hopelijk heb ik snel mijn optimisme weer terug. Aan de jeugd ligt het niet. Die gaan wel voor verandering zorgen. Maar zijn we creatief genoeg om op tijd het tij te keren met een generatie onbewuste zakelijke veelvraten aan de macht die van de politiek vrij spel krijgen?

Eén miljoen

Eén miljoen van de naar schatting acht miljoen dier- en plantensoorten wordt met uitsterven bedreigd.” “Planten- en diersoorten op aarde nemen in zo’n rap tempo af, dat ook het menselijk leven wordt bedreigd.” 12,5% van het leven wordt met uitsterven bedreigd. Het werd door een ecoloog vergeleken met een kaartenhuis. Haal 1/8-ste van de kaarten eruit en wat blijft er dan over van het evenwicht? Dat doet me denken aan een quote van Jonas Salk: “If all the insects were to disappear from the Earth, within 50 years, all life on Earth would end. If all human beings disappeared from the Earth, within 50 years, all forms of life would flouris.” De quote wordt uitgesproken door Sir Ken Robinson in zijn fenomenale speech genaamd ‘Do schools kill creativity?’

De jeugd heeft de toekomst

Inderdaad scholen zijn instellingen, bedoeld om te zorgen dat kinderen zich kunnen gaan inzetten voor economische groei, welvaart, BBP en de b.v. Nederland. Zie ook: Onderwijs en werken levensbedreigend?  Dus ja, scholen draaien creativiteit de nek om. Toen mijn dochter, samen met andere jongeren, weken lang voor de ingang van de tweede kamer aan het demonstreren was om de Zweedse Greta te ondersteunen en om politici bewust te maken dat het al veel te laat is en dat ze actie eisen, kwam ook minister Wiebes (verantwoordelijk voor Economische Zaken en Klimaat!) langs om ze te vertellen, met een opgeheven vingertje, dat ze beter naar school kunnen gaan en zo een bijdrage leveren aan de maatschappij. Mijn dochter, 14 jaar, stond natuurlijk met d’r mond vol tanden. Maar dit had ze hem moeten zeggen: “Fuck the economy. It’s the planet, stupid!”

Bewustwording en acties

Maar dat is natuurlijk te veel geweld en zo heb ik mijn dochter niet opgevoed. ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’, dat was tot nu toe mijn motto. Doe wat je kunt doen en inspireer daarmee anderen. Dus neem ik de fiets in plaats van de auto. Vlieg ik niet (meer). Ben ik nooit op wintersport gegaan omdat ik het onnodig vindt om bomen te kappen om op een paar latten van een berg te racen. Eet ik al jaren vlees van een duurzame bio-boerderij (KoKalf) en sinds een jaar vrijwel veganistisch. Ben ik mede-oprichter van een school waar spiritualiteit wel onderdeel is in de ontwikkeling van de kinderen. Help ik sinds 2000 als zelfstandige mensen om bewuster te worden van zichzelf en de wereld om hen heen. Met als redenatie dat als mensen bewuster zijn wat en wie ze zijn als mens, ze ook bewuster worden van hun omgeving. En heb ik mij visie op bewustwording en persoonlijke ontwikkeling uiteengezet in mijn boek Excelleren in vrijheid.

Wat kan ik nog meer doen?

Maar is dat voldoende vraag ik me nu af? Heb ik werkelijk voldoende uitgedragen en bijgedragen om de wereld beter te maken door mensen bewuster te maken van zichzelf en de wereld om hen heen? En wat kan ik nog meer doen om te zorgen dat we in harmonie leven met de planeet als geheel? Tips of suggesties hoor ik graag.
Hopelijk heb ik snel mijn optimisme weer terug.

Meer informatie

Media Release: Nature’s Dangerous Decline ‘Unprecedented’; Species Extinction Rates ‘Accelerating’

Miljoen soorten met uitsterven bedreigd wat kunnen we doen

Krimpende biodiversiteit bedreigt menselijk leven waarschuwt onderzoek