Onlangs las ik het artikel van Daniël Goleman: IQ or EQ? You Need Both  Hierin geeft hij aan dat de emotionele intelligentie (EQ) zeker net zo’n belangrijke indicator is als de cognitieve intelligentie (IQ) om succes te voorspellen in een baan.

Nu lijkt bovenstaande mij volstrekt logisch: EQ en IQ heb je beide nodig voor succes. Echter, ik  mis iets hierin. Ik mis, wat ik noem de Actiequotient.

IQ + EQ

Daniël Goleman schrijft dat IQ een goede indicator is als de cognitieve complexiteit in een baan hoog is:  “The more your job revolves around cognitive tasks, the more strongly IQ will predict success. A computer programmer, accountant or academic will all need strong cognitive skills to do well.”

Aangezien de meeste banen naast cognitieve complexiteit ook emotionele complexiteit in zich hebben is EQ naast IQ een goede voorspeller volgens Daniël Golman: “The more your success on the job depends on relating to people – whether in sales, as a team member, or as a leader – the more emotional intelligence matters. A high-enough IQ is necessary, but not sufficient, for success.”

Veranderingen

IQ was zeventig jaar geleden een goede voorspeller, had je de kennis en ‘een goed stel hersenen’ dan was je koning. Door het afnemen van lopende band werk en met het toenemen van het kennis- en opleidingsniveau van medewerkers wordt interpersoonlijke en intrapersoonlijke intelligentie steeds belangrijker om te zorgen voor gemotiveerde medewerkers en goed teamwork. Eind vorige eeuw is daarom de term EQ geïntroduceerd.

Maar de wereld is aan het veranderen. Leiderschapsexperts voorspellen dat bedrijven minder hiërarchisch worden en het management in veel gevallen zal verdwijnen. En als er geen management of leiding meer nodig is, wie vertelt dan wat iemand heeft te doen? Wie motiveert je dan om je doelen te realiseren?

In de toekomst verdwijnen 2 tot 3 miljoen banen in Nederland door robotisering. In de toekomst zijn er minder banen. Meer en meer mensen zullen dus hun eigen ‘baan’ moeten creëren om een zinvolle invulling aan hun bestaan te geven.

Actionele intelligentie

Veranderingen die zorgen voor geweldig veel vrije ruimte, prachtig voor je persoonlijke ontwikkeling en goed voor de creativiteit, mits je in actie komt! Het wordt belangrijk, wil je succes gaan voorspellen, om te meten hoe goed iemand zelfstandig tot actie kan overgaan om doelen te halen. Het wordt van belang om te meten of iemand in actie kan komen zonder een manager, baas of functieomschrijving die vertelt wat je moet doen.

En dat is wat ik dan noem de Actionele intelligentie, uit te drukken in AQ. De balans tussen, en de mate van EQ, IQ en AQ zal de voorspeller worden van succes in de toekomst!

Meer informatie?

Wil je na het lezen van deze blog meer informatie of eens verder praten over het onderwerp? Neem dan contact op met mij.

Wil je meer informatie over, en artikelen van, mij? Kijk dan op mijn persoonlijke pagina.