84535268-0b0e-4f7b-a619-928a48563b1c-medium

 

Ik spreek wel eens mensen die me vragen: ‘Vertel me wat mijn talent is? Wat moet ik gaan doen? Waar ben ik nu goed in?’ Alsof ze ergens voor in de wieg zijn gelegd, alsof er een essentie is die valt te ont-dekken. Deze mensen stel ik dan de vragen: Wat wil jij, welke richting kies jij, waar wil jij staan over 5 jaar? Vaak met een zucht als gevolg én als start van een persoonlijk ontwikkeltraject.

Existentialisme

Jouw leven heeft geen essentie waarvoor je in de images (1)wieg bent gelegd. Er is geen bestemming voorgeprogrammeerd die valt te ont-dekken. Jouw essentie creëer je zelf. Door in vrijheid bestemmingen te kiezen, een weg in te slaan en projecten op te starten, ontwerp en leef je jouw authentieke zelf. Dit is in een notendop de kern van het Existentialisme van Jean-Paul Satre.* Je existeert (bestaat) eerst en vervolgens kan je terugkijken en je essentie bepalen.

Bewust-Zijn

Volgens Satre is het bewustzijn én het zijn als een pijl. Het is een activiteit die ons in beweging zet in de richting van iets waarvan we ons bewust zijn. Bewustzijn en zijn is een actie. Het is jezelf vooruitwerpen naar iets waarvan je je bewust wordt. En dat iets waarvan je je bewust wordt, dat is wat ik als coach kan begeleiden. Zodat iemand een richting kan kiezen en projecten kan starten om zijn idealen van dat moment te creëren.

Creëren in Vrijheid

De keerzijde van het ontbreken van een richting of essentie is dat we zijn veroordeeld tot een totale vrijheid. We hebben te accepteren dat we zelf uitmaken wat we willen. Een essentie willen hebben is niet authentiek, volgens Sartre. Het is als iemand die verwacht dat een ander zijn ontwikkelvragen beantwoordt. Dat is vals spelen, dan existeer je niet. Je vrijheid laat je je ontnemen en je leeft als een ding.

Meer informatie?

Neem dan contact met ons op.

 

*Hoorcollege van Maarten van Buuren: ‘Jean-Paul Sartre: wegen der vrijheid’. In de serie Levenslot of Levenskunst.

maarten-van-buuren-levenslot-of-levenskunst