Verbinden, of verbinding in een organisatie, is belangrijk. Nu hoor je vaak dat verbinding in organisaties ontbreekt of onvoldoende is. Hoe vergroot je verbinding dan, is de vraag. Het antwoord is eenvoudig: begin bij jezelf!

escher prenten

Bewust zijn

In verbinding zijn heeft alles te maken met bewust zijn. Bewust zijn van waar jij je bevindt in de wereld, wie je nu bent en wat je doet. Dit is mooi weergegeven in Eschers prentententoonstelling. Je kijkt naar de wereld en ontdekt daarin jezelf. Je wordt je bewust van jezelf; wat je heeft gevormd. Je ontdekt waarmee jij bent verbonden. Vervolgens kun je kiezen of die ‘wereld’ is waar je wilt zijn, waar jij je mee wilt verbinden. Of dat je mogelijk iets anders wilt nastreven of iets anders wilt gaan doen. Dan heb je een keuze te maken voor een andere wereld om je aan te verbinden. Een wereld waaraan jij nu behoefte hebt en waarin jij je verder kunt ontwikkelen.

Volgens Sartre is het bewust zijn (én het zijn) als een pijl. Het is een activiteit die ons in beweging zet in de richting van iets waarvan we ons bewust zijn. Bewust zijn en het zijn vergen dus actie. Het is jezelf vooruitwerpen naar iets waarvan je je bewust wordt, waarmee jij je wilt verbinden.

Leiderschap

Kan jij je verbinden met de organisatie waarin je werkt of wilt gaan werken? Dat gaat voor een deel over de organisatie. De organisatie heeft uit te dragen: wat het wil bereiken of wat haar visie is, wat haar kracht is en welke doelen het nastreeft. Hoe ambitieuzer een organisatie haar doelen stelt, zich vooruitwerpt, des te meer leiderschap er gewenst is om deze doelen te bereiken. Leiderschap om mensen te verbinden met de organisatie en wat het nastreeft.

Persoonlijk leiderschap

Voor het andere deel gaat verbinden over intrinsieke motivatie. Waarmee wil jij je verbinden? Wat wil jij? Waar ben jij goed in en hoe draagt dat bij aan jouw doelen? En hoe sluit dat aan bij de organisatie waar je werkt of wilt gaan werken. Anders gezegd, kan jij je identificeren met de organisatie en ben jij intrinsiek gemotiveerd om je aan te sluiten bij een organisatie en haar leider(s).

Nu verandert de wereld in een rap tempo. Teams en organisaties veranderen continu. Er zijn vele invloeden, trends en hypes die invloed uitoefenen op de wereld, op teams en op organisaties. En als je daar niet bewust op reageert en mee verandert, raak je de leiding over je eigen leven eenvoudig kwijt. En, daarmee ook de verbinding. De verbinding met jouw doelen en de veranderende doelen van een organisatie. Gevolg: je wordt geleefd, je vrijheid is in het geding, de energie is aan het verdwijnen.

Begin bij je Zelf

Of je nu leider of medewerker van een organisatie bent, zelfstandige met of zonder personeel … Als jij de verbinding in een organisatie of de mensen met wie je samenwerkt wilt vergroten, dan is er maar één oplossing: begin bij jezelf. Word je bewust waar jij je bevindt en wat je wilt. Kies een richting, start een project en realiseer je idealen. Wat die ook mogen zijn. Wat succes voor jou ook maar kan betekenen.

Meer informatie?

Wilt jij eens onderzoeken wat jouw leiderschap jou kan brengen, waar jij succesvol in wilt worden en waarmee je verbonden wilt zijn? Neem dan contact op met De Zwerm Groep. Wij kunnen je daar uitstekend bij begeleiden.

Relevante dienst

Persoonlijk leiderschap: Excelleren in Vrijheid – In balans met jezelf én de wereld om je heen

Relevante artikelen

Vrijheid – In balans met jezelf en met de wereld om je heen

Prestaties verbeteren door zes simpele vragen te beantwoorden